Over mij

Klank en Ruimte is de praktijk voor mindfulness en klank van Ange van Ommen

ange-3

Klank en Ruimte omdat deze begrippen nauw met elkaar verweven zijn.
Klankwerk is een afstemming tussen de mens, de instrumenten en de ruimte. De klanken die ik maak hebben niet alleen invloed op de mens, maar ook op de energie van de ruimte. Ook in de mindfulness is de beleving van ruimte essentieel.

Klank en Ruimte, omdat ruimte datgene is wat zowel mindfulness als klank bij mijzelf teweeg brengt. Een ruimte die ik ook in de natuur ervaar en die me bij mezelf brengt. Ruimte om vol te leven, een gevoel van vrijheid, om datgene te doen waar mijn hart naar uitgaat.
Deze ruimte heb ik sterk ervaren toen ik in 2012 na een ziekteperiode een pelgrimstocht maakte naar Santiago de Compostela. Tijdens een introductieavond over de Soundfulness klankopleiding in de week na mijn thuiskomst brachten de klanken van de oceandrum me meteen terug bij de ruimte die ik tijdens mijn pelgrimstocht voelde. Het maakte dat ik ter plekke besloot klankwerker te worden. Het volgen van de opleiding Soundfulness en mijn huidige werk als klankwerker werkt voor mijzelf net zo helend als de pelgrimstocht. Over mijn pelgrimstocht en mijn weg naar het klankwerk heb ik een boek geschreven: De hele weg; lopend naar Santiago, een pelgrimstocht op weg naar herstel.
De tweejarige opleiding Mindful Coachen aan de Academie voor open Bewustzijn die ik in juni 2019 afrondde zag ik als een logische vervolgstap. Ook dit was weer een helende opleiding, waarin ik zelf nog meer ruimte heb leren voelen. Om de opleiding te laten bezinken heb ik in het najaar van 2019 opnieuw een pelgrimstocht gemaakt. Hierover zal een nieuw boek verschijnen.

Klank en Ruimte, beide een rode draad in mijn leven.
Klank: Als kleuter zong ik op de schommel alle liedjes die ik kende, later leerde ik blokfluit en cello spelen en zong ik in koren. Voor mezelf maak ik eigenlijk vooral klanken, in de auto, op de fiets, onder de douche of tijdens een wandeling. Kerkmuziek, modern vocaal, close harmony, wereldmuziek, volksmuziek, al deze invloeden komen in mijn klanken terug.

Ruimte: Mijn vader was architect en vormgeving en ruimtebeleving hadden al vroeg mijn interesse. Ik maakte het tot mijn vakgebied. Als woonecoloog benaderde ik ruimte en wonen vanuit het gebruiksperspectief. Ik werkte op het gebied van bouwen in de ouderenzorg. Mijn belangrijkste drijfveer was ervoor te zorgen dat mensen in een zorginstelling ondanks hun beperkingen zo gewoon mogelijk kunnen wonen en leven. In de loop der tijd ging het mij steeds minder om ‘de stenen’, maar meer om het welzijn van de bewoners. Dat vroeg om het maken van een omslag in mijn loopbaan.
Sinds 2014 geef ik klankontspanningen aan mensen met dementie en draag zo bij aan kwaliteit van hun leven, thuis of in een zorginstelling. Mijn zorgbouw achtergrond heeft daarbij veel meerwaarde. Ik heb de doelgroepen en het klimaat binnen zorginstellingen goed leren kennen en kan ik daar specifiek op inspelen. Inmiddels heb ik ook ervaring als mantelzorger van een moeder en een vriendin met dementie. Ook dat heeft  meerwaarde gegeven, zowel in mijn klankwerk als in het contact met mijn moeder en vriendin.

Meest recente berichten