Voor zorginstellingen

Herkent u
  • dat het steeds lastiger wordt te communiceren met mensen met dementie?
  • dat onbegrepen gedrag tot onrust leidt in de huiskamer?
  • dat douchen en aankleden bij mensen met dementie een strijd kan worden?
Weet u dat klankontspanning hierin positief kan bijdragen?
Een klankontspanning – het woord zegt het al – is vooral gericht op ontspanning. Voor mensen met dementie is het ook een goede manier om contact te maken, een woordeloos contact van hart tot hart. De uitwerking van een klankontspanning is bij mensen met dementie vaak verrassend: klanken roepen herinneringen op, praters verstillen, mensen die in zichzelf gekeerd zijn maken contact en onrust maakt plaats voor rust en alertheid. Klankontspanning werkt op een diep niveau door. Pijn en onbegrepen gedrag kunnen verminderen en de dagelijkse verzorging kan soepeler verlopen. Het blijkt dat klankontspanning ook een gunstig effect heeft op onder andere bloedsomloop, spijsvertering en nachtrust. Klankontspanningen kunnen ondersteunend zijn voor preventie van onbegrepen gedrag, dragen bij aan belevingsgerichte zorg en leiden tot acceptatie van de dementie. Dit bevordert zorggemak voor de zorgverleners. Klankontspanning kan gegeven worden tot in de laatste fase van de dementie.

Een medewerker over klankontspanning: ‘Ik werk in de avonddienst. Ik kan het merken als er die dag klankontspanning is geweest, er is dan veel meer rust in de groep.’

De reportage in Skipr Magazine geeft een goed beeld van mijn klankwerk in Zorgcentrum de Uiterton in Lelystad heb. Lees hier het artikel.

Hr Nouwen Sonnevanck_MG_2562Bekijk de video (gemaakt in samenwerking met Woonzorg Flevoland) om te zien en te ervaren hoe klankontspanning werkt.
Wilt u op uw locatie zelf klankontspanning ervaren?
Maak dan een afspraak voor een voordelige kennismaking.

Mogelijke vormen van klankontspanning in zorginstellingen
  • Klankontspanning voor groepen tot 10 personen, in huiskamer of activiteitenruimte.
  • Individuele klankbegeleiding. Dan kan er ingespeeld worden op individuele problematiek, ook mogelijk op bed. Hierin kan mindfulness toegevoegde waarde geven. Klankontspanning kan in de laatste fase overgaan in stervensbegeleiding.
  • Workshop voor zorgmedewerkers (introductie over de werking van klank bij dementie, zelf klankontspanning ervaren en aan de slag met klank).
  • Klankontspanning in combinatie met mindfulness voor zorgmedewerkers (ervaren wat klank met je doet, ontspannen, stresspreventie)
Werkervaring klankontspanning in zorginstellingen
Woonzorg Flevoland                                      Lelystad
Herbergier Ermelo                                          Ermelo
Zorgverlening Het Baken – Seewende           Nunspeetleef3nu_logo_onderdeelvanbeweging30
Beweging3.0 en Leef3.nu (ledenservice)      Amersfoort, Leusden, Nijkerk
Martha Flora                                                  Hilversum

Meest recente berichten