Voor mantelzorgers

Herkent u dit?

  • Ik ben vaak moe van het combineren van alle taken die op mijn bord liggen zoals mantelzorgtaken, baan, gezin en huishouden.
  • Ik heb behoefte aan meer rust voor mezelf.
  • Het is lastig dat de communicatie met mijn naaste anders wordt nu deze ziek is.
Workshops Mindfulness en Klank voor mantelzorgers in Harderwijk

 

Klank en Ruimte heeft een serie workshops voor mantelzorgers ontwikkeld waarin mindfulness en klank worden gecombineerd. De workshops worden gegeven aan de hand van thema’s die bij mantelzorgers spelen. Elke workshop heeft een vaste structuur: een combinatie van een of meer mindfulness- en lichaamsoefeningen, theoretische achtergrond en als afsluiting een klankmeditatie. Deelnemers krijgen concrete tips mee naar huis om in hun dagelijks leven meer ontspanning te creëren.Iedereen kan meedoen. Er is geen ervaring met mindfulness of meditatie nodig en er wordt rekening gehouden met eventuele fysieke beperkingen.

Elke tweede woensdag van de maand is er zowel ’s middags als ’s avonds een gratis workshop voor mantelzorgers in Wijkontmoetingscentrum Stad, Houtkamp 33, Harderwijk (i.s.m. Zorgdat en financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Harderwijk).
Tijd: 13.30 – 15.30 uur en 19.30 – 21.30 uur. Opgave per mail via mantelzorg@zorgdat.nl of via de receptie van Zorgdat: 0341-434656.

Data en thema’s 2022:

9 februari   ‘Steun zoeken en voelen’
9 maart                ‘Ruimte voor jezelf
13 april                 ‘Meer veerkracht’
11 mei                  ‘Hoe gaat het met jou?
8 juni                    ‘Even afstand nemen’
14 september       ‘Aandacht voor het positieve’
12 oktober            ‘Zorg uit handen geven’
9 november          ‘Goed voor jezelf zorgen’
14 december        ‘Als het even teveel is
 
NB vanaf september vinden de workshops plaats in De Roef
 

Klankontspanning is een goede manier om weer op te laden
Neem even tijd voor uzelf en geniet tijdens een klankontspanning van rustgevende klanken. Er hoeft even niets, de drukke buitenwereld is wat verder weg en de klanken brengen u tot naar binnen. Tijdens een klankontspanning kunt u weer in balans komen, accepteren wat er is en de kracht hervinden om te dragen wat er op dit moment in uw leven is.’

p1060359

Klankontspanning samen met degene waarvoor u zorgt kan ook een sleutel zijn in het contact. In een ziekteproces waarbij steeds meer wegvalt en contact steeds lastiger wordt (speelt vooral bij dementie) is het goed de nadruk te leggen op wat wél kan. Samen genieten van klanken is een van die dingen, momenten om te koesteren en op een heel andere manier samen in contact te zijn. Een klankontspanning is een woordeloos contact, wordt altijd begrepen en overbrugt elke afstand. Gezamenlijke klankontspanning is mogelijk aan huis.
 
Individuele klankcoaching als ondersteuning bij stressklachten
Bij klankcoaching wordt concreet gewerkt aan iets waarin u tegenaan loopt (stressvolle gedachten, emoties of lichamelijke klachten). Hierbij worden diverse werkvormen vanuit het mindful coachen toegepast. Zachte en helende klanken kunnen  de coaching verdiepen, ze laten gemakkelijker voelen waar de stress en klachten vandaan komen. Doel van klankcoaching is om te leren beter om te gaan met de dagelijkse stress.
 
Individuele klankontspanning en -coaching wordt gegeven in de praktijkruimte in Harderwijk. In 2022 alleen voor deelnemers aan de workshops ‘Meer ontspannen met mindfulness en klank’.
 
 

Meest recente berichten